Kristtorn er en plante hjemmehørende i kristtornfamilien, kendt på latin som Ilex. Denne hækplante har meget tornede blade. Det faste, læderagtige løv holder sig gennem vintersæsonen. Den stedsegrønne kristtorn har små hvide blomster, der efterfølges af meget slående røde bær.

Bærene forekommer kun i kvindelige eksemplarer. Kristtorn er meget hårdfør, tåler skygge godt og trives også i fuld sol. Enhver jordtype er egnet, med undtagelse af dårligt drænende jord. En veldrænende, let sur jord er perfekt til kristtorn. Kristtorn vokser omkring 10-20 cm om året og vokser derfor ikke særlig hurtigt.

For mange mennesker er kristtornen kendt som en rigtig vinterplante. For eksempel minder kristtorn ofte om juletiden, fordi mange huse er pyntet med blandt andet kristtornblade og kristtornbær. Dette kom ikke ud af det blå. Holly er måske smukkest om vinteren.

Selv blandt de stedsegrønne hækplanter ser få sorter smukkere ud i vintermånederne end kristtorns blanke løv. Og fordi bærrene med deres slående farve om vinteren giver noget ekstra dekoration i haven, er kristtornen det strålende centrum i din have i disse måneder. Kulde kan virkelig ikke slå den stærke kristtorn.

 

En hæk af kristtorn

 

De karakteristiske tornede blade gør en kristtornhæk helt uigennemtrængelig. Hulst holder uønskede besøgende væk og er derfor en fremragende naturlig form for indbrudsforebyggelse. Og er du flyttet på landet, holder din kristtornhæk naboernes køer på god afstand.

En kristtornhæk er smuk at se på året rundt takket være dens yndefuldt formede tandblade. Om vinteren tilsættes røde bær, som også er meget populære blandt fugle. Der er mangel på mad om vinteren, så fuglene kunne bruge din hjælp. Omkring juletid kan du klippe nogle hækkekviste med bær af til et julestykke. Der bliver nok til overs til fuglene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *